2021-07-05 10:33:54 Artykuł Partnera 1845
Jakość paneli podłogowych nieustannie staje się coraz wyższa. Parę dekad temu szturmem zdobyły rynek i do dziś są bardzo chętnie wybierane ze względu na swój wygląd, cenę, coraz lepsze parametry wytrzymałościowe.
Jakość paneli podłogowych nieustannie staje się coraz wyższa. Parę dekad temu szturmem zdobyły rynek i do dziś są bardzo chętnie wybierane ze względu na swój wygląd, cenę, coraz lepsze parametry wytrzymałościowe. Dzisiaj na rynku możemy już wybierać podłogi laminowane, które wykazują się bardzo dużą odpornością nie tylko na uszkodzenia mechaniczne, ale także na wodę. Te zalety pozwalają kłaść dzisiaj panele podłogowe niemal w każdym pomieszczeniu, w tym w kuchni. Stosując jednolitą podłogę nie ma w każdym wnętrzu zyskujemy posadzkę, która optycznie zwiększa przestrzeń. Co zyskujemy decydując się na podłogę o podwyższonej odporności na wilgoć.
Nieustannie trwa trend otwierania przestrzeni w naszych domach i mieszkaniach. Szukamy rozwiązań, które pozwolą nam optycznie zwiększyć przestrzeń. Jednym z najskuteczniejszych sposobów, które pozwolą nam osiągnąć ten cel jest położenie tej samej podłogi w różnych pomieszczeniach. Szczególne znaczenie ma decyzja o położeniu tego samego rodzaju paneli podłogowych w otwartej kuchni, przedpokoju i salonie. Dzisiaj nie musimy już dzielić przestrzeni różnymi rodzajami podłóg. Panele z podwyższoną odpornością na wilgoć świetnie poradzą sobie zarówno w przedpokoju jak i w kuchni.
Jeszcze parę sezonów temu wybór paneli podłogowych do kuchni nie byłby dobrym pomysłem. Ich wytrzymałość oraz odporność na wilgoć nie była na tyle wysoka, by mogła trafić również do kuchni. Woda, poważniejsze zabrudzenia, upadki cięższych naczyń nie powinny przekładać się więc na gorszą kondycję podłogi. Dzisiaj na rynku jest już całkiem spora grupa paneli, które z powodzeniem odnajdą się w kuchennej rzeczywistości. Jeśli zależy nam na optycznym powiększeniu przestrzeni kładąc tego samego rodzaju posadzkę w kilku pomieszczeniach musimy zwrócić uwagę na symbole, które producenci umieszczają na opakowaniach.
Wiele marek stosuje swoje oznaczenie, takie jak AquaZero czy Hydro+. Takie oznaczenia będą gwarancją tego, że panele wyprodukowane są w odpowiedniej technologii, która daje nam pewność, że po położeniu ich w kuchni nie pojawią się niepożądane uszkodzenia.
Poza wyżej wymienionymi symbolami warto też przyjrzeć się symbolice, która znajduje zastosowanie dla każdego modelu paneli. Jednym z bardzo ważnych parametrów, które świadczą o odporności paneli jest klasa ścieralności. Tu spotkać możemy się z symbolami od AC1 do AC6. Czym wyższa cyfra, tym panel wykazuje wyższe parametry wytrzymałościowe. Jednak w warunkach domowych w zupełności wystarczą panele AC4, a nawet AC3. Te z wyższymi cyframi trafiają najczęściej do budynków użyteczności publicznej. Drugim bardzo ważnym parametrem jest klasa użyteczności, którą określa się dwiema cyframi w różnych kombinacjach. Pierwsza cyfra to 2 lub 3. Dwójka określa grupę paneli, które są przeznaczone do użytkowania w domu, trójka jest odpowiednia dla posadzek, które trafią do budynków użyteczności publicznej. Druga cyfra może przybrać wartość od 2 do 4, odnosi się ona do intensywności ich użytkowania i odpowiednio oznacza małą, średnią i dużą intensywność. Różne konfiguracje cyfr tworzą w sumie sześć klas użyteczności. Np. oznaczenie 24 będzie wskazywać na przeznaczenie paneli do domu z dużą intensywnością, 33 to grupa paneli przeznaczona np. do biura ze średnim natężeniem ruchu.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl