2022-01-05 12:39:31 Artykuł Partnera 1559
Kiedy ostatni raz wymieniono patelnię z powłoką nieprzywierającą w Waszym domu? Nie jesteście w stanie przywołać takiej sytuacji? W takim razie dobrym pomysłem może być zastanowienie się, kiedy może być konieczna wymiana tego typu naczyń.
Teflon służy do powlekania patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu, co ułatwia ich czyszczenie i umożliwia smażenie z mniejszą ilością masła lub oleju. Z drugiej strony teflon z czasem ulega degradacji i może być niebezpieczny. Zanim jednak wyrzucisz swoją patelnię, zapoznaj się z poniższymi środkami ostrożności. Miłej lektury!
Efekt wypaczenia nie jest z natury niebezpieczne, ale może wskazywać, że posiłek nie będzie najwyższej jakości. Nierówność patelni spowodowana przez wygięcie naczynia sprawi, że przygotowywany posiłek nie będzie smażył się równomiernie. W rezultacie nie masz pewności, czy Twój posiłek jest ugotowany we właściwej temperaturze ani czy będzie bezpieczny do spożycia.
Przebarwienia nie zawsze są negatywne; w końcu jest to wynik gromadzenia się żywności w czasie. Niewielkie oznaki zużycia nie są niebezpieczne, ale gdy się pogłębiają, powłoka zapobiegająca przywieraniu może zostać naruszona. Na tym etapie czas wymienić patelnię.
Zarysowania są bezsprzecznie problemem, który uniemożliwia w przyszłości używanie np. patelni granitowej. Do 2013 roku naczynia tego typu zawierały teflon ze szkodliwym składem zawierającym kwas perfluorooktanowy (PFOA). Wykazano, że PFOA zawierają substancje rakotwórcze, a teflon musi być teraz wytwarzany bez tych niebezpiecznych składników. Zadrapania wskazują, że nieprzywierająca powierzchnia teflonowa została naruszona i chemikalia mogły przedostać się do posiłku.
Elementarna zasada zakłada, aby wymieniać go co pięć lat. Dlatego warto je oglądać tak często, jak to tylko możliwe. Przestań ich używać, gdy ulegną wypaczeniu, odbarwieniu lub zarysowaniu.
Tak! Możesz na przykład zastosować spray do naprawy naczyń kuchennych. Czyszczenie patelni z powłoką zapobiegającą przywieraniu za pomocą nieściernych szorowarek i środków czyszczących może wydłużyć ich trwałość. Używając na takim naczyniu przyborów wykonanych z silikonu lub drewna należy pamiętać, że nie porysują one powierzchni. Na koniec nie kładź na patelni niczego, co mogłoby je porysować.
Patelnia zawierająca powłokę zapobiegającą przywieraniu to niezbędny element wyposażenia każdej kuchni, zarówno w wydaniu domowym amatorskim, jak i profesjonalnym. Niestety, nawet tak trwałe naczynia jest jednak podatne na potencjalne odkształcenia, a koniec końców bezpowrotne zniszczenia. Jeśli do tego dojdzie, to taką patelnię należy jak najszybciej wykluczyć z życia kuchennego. Wówczas będzie można z czystym sumieniem zacząć rozglądać się za nową, byleby charakteryzowała się wysoką jakością wykonania i bezpieczeństwem użytkowania.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl