2017-04-19 15:45:00 mat. prasowe 3002
Pochodzący z Żywca Tomasz Źródłowski awansował do finału krajowych eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition
Pochodzący z Żywca Tomasz Źródłowski awansował do finału krajowych eliminacji do światowego konkursu barmańskiego, World Class Competition. 21 maja żywiecczanin, który obecnie pracuje w Krakowie, zmierzy się z pozostałymi dwunastoma finalistami o tytuł polskiego Barmana Roku 2017 i bilet na globalne zawody w Meksyku. Gratulujemy i trzymamy kciuki za finał!
Na ostatniej prostej do tytułu polskiego Barmana Roku World Class Poland 2017 Tomasz rywalizować będzie z barmanami z Warszawy, Krakowa, Gdańska, Łodzi i Osieku (woj. małopolskie). Oprócz prestiżowego tytułu, zwycięzca konkursu otrzyma przepustkę do udziału w globalnym konkursie World Class w Meksyku, gdzie zmierzy się z najlepszymi barmanami z 60 państw.
Tomasz Źródłowski (26 l.) jest barmanem od 4 lat. Pochodzi z Żywca, a obecnie pracuje w krakowskim Mercy Brown. Studiował stosunki międzynarodowe, ale praca barmana pochłonęła go bez reszty. W World Class swoich sił próbuje już po raz trzeci. W ubiegłym roku był o włos od biletu na światowe zawody, bo w krajowym finale zajął drugą lokatę.
O swojej przygodzie z World Class mówi: „Poziom rywalizacji w półfinale był wysoki, choć mam poczucie, że nasza scena barmańska jeszcze nie pokazała pełni swojego potencjału. To zapowiada finał obfity w niespodzianki. Z mojej strony: pełna mobilizacja”.
W półfinale eliminacji, który odbył się w pierwszej połowie kwietnia w Łodzi, konfrontacja barmańskich talentów obejmowała przygotowanie dwóch koktajli serwowanych przed (apéritif) i po posiłku (digestif). W każdej z dwóch konkurencji sędziowie przyznawali do 30 punktów odpowiednio za technikę, prezentację, kreatywność i sam koktajl oraz do 20 punktów za sposób podejmowania gości (hospitality) i 10 – za dobór alkoholu. W jury zasiedli m.in. zwycięzca pierwszej, światowej edycji World Class (2009 r.) – Aristotelis Papadopoulos i globalna ambasadorka marki Tanqueray No. TEN – Stephanie Jordan.
Polscy barmani w eliminacjach do światowego konkursu World Class rywalizują po raz trzeci. W 2016 roku na finał w Miami wyjechał Paweł Rodaszyński, a rok wcześniej w Kapsztadzie wystartował Mateusz Szuchnik. Obaj do kraju wrócili z zaszczytną pozycją w gronie 20 najlepszych barmanów globu.
World Class Competition od 2009 r. kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej. Finaliści podróżują po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W ciągu ośmiu edycji po globalne trofeum Diageo Reserve World Class sięgnęli reprezentanci: Grecji, Francji, Hiszpanii, Wielkiej Brytanii, Japonii, USA i Australii.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl