2019-02-06 16:56:06 Starostwo Powiatowe w Żywcu 1898
Wielką popularnością cieszyły się tradycyjne potrawy regionalne: kiełbasa żywiecka, sery typu oscypek, kołacze z Łodygowic, chleb ze smalcem oraz pierniki żywieckie.
W dniach 1 - 3 lutego br. miały miejsce Międzynarodowe Targi Turystyczne Tour Salon w Poznaniu, podczas których tradycyjnie nie zabrakło Żywiecczyzny. Tour Salon to wyjątkowe wydarzenie, w ramach którego miała miejsce prezentacja polskich i zagranicznych regionów, atrakcji turystycznych, miejsc noclegowych.
Powiat żywiecki, na regionalnym stoisku województwa śląskiego, promował atrakcje turystyczne Beskidów (turystykę aktywną, bogate kalendarium imprez kulturalnych i sportowych, bazę noclegową i agroturystykę, a także folklor, sztukę ludową). Wielką popularnością cieszyły się tradycyjne potrawy regionalne: kiełbasa żywiecka, sery typu oscypek, kołacze z Łodygowic, chleb ze smalcem oraz pierniki żywieckie.
Promocję naszego regionu uświetnił występ kapeli góralskiej PoPieronie, prezentującej unikalny styl, nieodłącznie kojarzący się z tradycją i kulturą Beskidów. Każdy występ kapeli przyciągał dużą liczbę zwiedzających nasze stoisko.
Prezentacja regionów na stoisku województwa śląskiego została nagrodzona za najlepsze stoisko spośród wszystkich wystawców!
Dziękujemy naszym partnerom za wspólną promocję Beskidów: Śląskiej Organizacji Turystycznej, Stowarzyszeniu „Region Beskidy”, Powiatowi Bielskiemu, Miastu Bielsko-Biała, Lokalnej Organizacji Turystycznej, Kapeli PoPieronie oraz Zakładom Mięsnym w Żywcu Wojciech Dobija.
Kopiowanie materiałów dozwolone pod warunkiem podania źródła: zywiec.super-nowa.pl